Vesti

Ciklus o psihoterapijskim pravcima: psihodrama

 
Slika Simona Žikić
Ciklus o psihoterapijskim pravcima: psihodrama
napisao/la Simona Žikić - petak, 11. maj 2018., 09:47
 

Klub studenata psihologije “Akcioni potencijal” vas poziva na novo predavanje u ciklusu radionica i predavanja posvećenim psihoterapijskim pravcima, koje je u ponedeljak 14. maja posvećeno psihodrami.

Psihodrama je prva grupna psihoterapija, služi se akcionim metodom i oslanja na teoriju, filozofiju i metodologiju Jakoba Levi Morena. U psihodrami se odigravaju različiti sadržaji na sceni – “sada i ovde”. To mogu biti sećanja na pređašnje događaje, nezavršene životne situacije, unutrašnje drame, fantazije, snove, kao i priprema za buduće životne situacije. Ljudsko biće se shvata kao nosilac različitih uloga koje mogu biti takve da otvaraju mnoge mogućnosti, ali i mnoga ograničenja. Svaka uloga ima dve strane – ličnu i društvenu. Fenomeni koji zauzimaju centralno mesto u Morenovoj filozofiji su spontanost i kreativnost kao univerzalni ljudski potencijali koje treba razvijati kako bismo imali kapacitete da proširimo svoj repertoar uloga, odnosno da promenimo ustaljene obrasce ponašanja. Tokom psihodramske seanse se radi upravo na ovim potencijalima, a ona se sastoji iz tri dela: zagrevanje, akcija i razmena doživljaja.

Predavanje u ponedeljak 14. maja, sa početkom u 19.30h u Sali 8 FMK održaće psihijatar i psihodramski terapeut dr Nebojša Baba. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i završio specijalizaciju iz oblasti psihijatrije. Nebojša je psihodramski psihoterapeut, edukator i supervizor u “Institutu za psihodramu” u Beogradu. Zaposlen je u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Sveti vračevi“ u Novom Kneževcu. Predsednik je psihoterapijske sekcije Društva lekara Vojvodine. Zajedno sa timom kolega učestvovao je u formiranju Centra za mentalno zdravlje u Kikindi, postavio stručno-metodološke principe rada, i učestvovao u formiranju i edukaciji tog tima. Saradnik je Trening centra Svetske zdravstvene organizacije u Trstu. Član je IMHCN (Međunarodne mreže za saradnju u mentalnom zdravlju).

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane.